许国璋高研院学术讲堂第二十七讲Research methodology in theoretical linguistics-许国璋语言高等研究院

作者: 时间:2018-06-05 点击数:

许国璋高研院学术讲堂第二十七讲

Research methodology in theoretical linguistics:

The case of classical and neo-Gricean pragmatics

主讲人:Yan Huang/黄衍教授

School of Cultures, Languages and Linguistics, University of Auckland/北京外国语大学

时间:2018612(周二)下午4:00

地点:北外东院图书馆四层学术报告厅

主办:北京外国语大学许国璋语言高等研究院

讲座内容:

Research methodology in linguistics can roughly be divided into three types: (i) introspection, as in generative syntax (armchair); (ii) experimentation, as in psycholinguistics (laboratory); and (iii) observation, as in sociolinguistics (field). In this lecture, I provide a critical assessment of some of the main research methods employed in theoretical linguistics, using classical and neo-Gricean pragmatics as a case in point. The evaluationis conducted from both a linguistic, and a philosophical, methodological point of view. Topics that are addressed to in this talk include different types of data, different ways of collecting data, and different ways in which data is analysed; introspection;falsifiability; reduction verse expansion of theories;and the use of cross-linguistic data to compare linguistic characteristics across typologically different languages in the formulation and development of theories.

讲座人简介:

黄衍,剑桥大学语言学博士,牛津大学博士。现任奥克兰大学(唯一)语言学教授,教育部特聘北京外国语大学长江学者讲座教授,并兼任国内包括浙大、南开、山大等十余所高校客座教授。他曾在英国剑桥大学、牛津大学、雷丁大学教授语言学,并曾任雷丁大学(唯一)理论语言学教授。在其学术假期间,曾应邀到哈佛、耶鲁、牛津、剑桥、墨尔本等大学从事研究并讲学。黄衍是新格莱斯回指语用理论的两位创始人之一,“世界顶级的(理论)语用学家及回指研究专家”(牛津大学出版社)。在牛津大学出版社和剑桥大学出版社用英文出版著作六部:The Syntax and Pragmatics of Anaphora(1994,2007再版),Anaphora: A Cross-linguistics Study(2000),Pragmatics(第一版2007,第二版2014)和The Oxford Dictionary of Pragmatics(2012/2015); 由他主编的The Oxford Handbook of Pragmatics已于2017年出版。其中,Pragmatics第一版已被译成韩文、马来文和中文,并在国内出版英文重印版,第二版正在被译成捷克文;另外Dictionary已被译成阿拉伯文。他还在国际顶级语言学杂志发表论文多篇,并担任多家国际语用学杂志及研究丛书编委。黄衍还曾应邀在欧洲、北美、东亚及东南亚,澳洲以及北非130余所大学及研究所讲学,其中包括多所国际顶级大学和研究所。

Copyright @ 2018 BFSU. 北京外国语大学版权所有. 地址:北京市海淀区西三环北路2号/19号    邮编:100089